……………………….

The story: Petunia Sturdyvant wasn’t entirely happy with the name her parents gave her. She felt it didn’t really suit her. Although she really liked being a girl and liked to wear dresses, she also really, really loved climbing trees, building tree houses and racing in the Annual Fablewood Soap Box Derby. So whenever someone asked her what her name was, she would say “It’s Peppy, my name is Peppy.” Because she felt it suited her.

……………………….

Ik kreeg een beetje de kriebels toen ‘Petunia’ in me opborrelde bij het bedenken van namen voor deze jonge bewoner van Fablewood. Het leek niet bij haar uitstraling te passen. En dat was uiteindelijk precies goed, want juist door de combinatie van de door haar ouders gegeven naar, haar zelfgekozen roepnaam én haar achternaam komen alle verschillende kanten van haar karakter tot uiting: Petunia is een Latijnse meisjesnaam en betekent ‘een bloem’. Peppy betekent vurig, pittig. En sturdy betekent stoer, stevig, krachtig.

Fablewood

Fablewood is de naam van een samenleving die is ontstaan vanuit mijn belevingswereld. De bewoners van het dorp Fablewood zijn stuk voor stuk bijzondere karakters. Ze kunnen nuffig, statig, zorgzaam, stoer, sportief, creatief, inventief en avontuurlijk zijn. In hun verhalen zul je merken dat hun karakters ook veelzijdig zijn en dat er altijd passie doorschemert in de dingen die ze doen.

Voor de verhalen doe ik inspiratie op door oude foto’s en staatsieportretten te bekijken en me af te vragen wat er voor verhalen en geschiedenissen in verborgen zitten. Een van de leukste dingen vind ik het bedenken van de namen voor de bewoners, het spelen met taal. Je zult er altijd hun karakter in terugzien en het is voor mij vaak ook de ingang naar hun persoonlijke verhaal.

De wereld van Fablewood is eigenlijk spontaan in de Engelse taal ontstaan. Waarom? Ik heb er geen andere uitleg voor dan dat dat meteen goed paste. Voor mijn gevoel klopte alles in het Engels. Het gaf me een geweldig taal-speelterrein om te ontdekken. En waar er mogelijkheden liggen breid ik dat speelterrein nu net zo makkelijk uit met bijvoorbeeld Frans of Noors. So there you have it. Toutes les cartes sont sur la table.

……………………….

Bewaren